اندروید باکس ها دستگاههای پخشکنندهی خانگی با سیستم عامل اندرویدی هستند که با اتصال به تلویزیون، قابلیتهای سیستم عامل اندروید را برای کاربران تلویزیونی فراهم میکنند. به زبان ساده این دستگاهها به شما این امکان را میدهند که با هزینهی بسیار کم، تلویزیونتان را هوشمند کنید.
برای مثال با استفاده از آن میتوانید محتوای آنلاین مثل فیلم، سریال، شوهای تلویزیونی و مسابقات زندهی ورزشی را تماشا کنید. اپلیکیشنهای اندرویدی را روی تلویزیون داشته باشید و بازیهای محبوبتان را روی آن اجرا کنید.
اندروید باکس ها چگونه کار میکنند؟
اندروید باکس ها در دستهی مینیکامپیوترها قرار میگیرند چرا که تمامی قطعات یک سیستم کامپیوتری (پردازنده مرکزی، حافظهی رم، حافظهی داخلی، تراشههای ارتباطات بیسیم، ورودی و خروجیها) روی برد آنها قرار دارد. بنابراین اندروید باکس یک سیستم کامل است که تنها به یک نمایشگر (عموما تلویزیون) نیاز دارد تا رابط کاربری روی آن نمایش داده شود و سپس توسط یک واسط (ریموت کنترل)، عملکرد مورد نظر شما را انجام میدهد.
وجود تراشههای اتصال به اینترنت روی برد آنها این امکان را فراهم میسازد که به سادگی بتوانید آنها را به اینترنت متصل کنید (از طریق وایفای و یا با استفاده از کابل لن) و از سرویسهای اینترنتی استفاده کنید.
کاربرد اندروید باکس
این دستگاهها ممکن است در کاربردهای متفاوتی بکار گرفته شوند. از جمله به عنوان پخشکنندهی خانگی و یا به عنوان هاب اصلی اشیا متصل به اینترنت (مثل دوربین امنیتی، لامپ هوشمند و …).
امروزه اکثر کاربران از اندروید باکس به عنوان گیرنده و پخشکنندهی محتوای اینترنتی استفاده میکنند. بطور کلی از جمله امکاناتی که استفاده از این دستگاهها برایتان فراهم میکنند عبارت است از:
- هر محتوایی که دلتان خواست را در هر زمانی که دلتان خواست تماشا کنید!
در کانالهای تلویزیونی یا ماهوارهای فقط میتوان در زمانهای محدود و مشخصی به محتوا دسترسی داشت. قطعا برای شما هم پیش آمده است که زمان پخش یک فیلم یا سریال را فراموش کرده باشید، یا نتوانید برنامه مورد علاقهتان را ببینید چون یکی از اعضای خانواده مشغول تماشای برنامهی دیگری است. با استفاده از اندروید باکس ها دیگر از این مشکلات نخواهید داشت.
- با تبلیغهای زیاد و مزاحم خداحافظی کنید.
ممکن است در حال تماشای تکرار یک قسمت از سریال مورد علاقهتان روی تلویزیون باشید و یا یک فیلم از شبکههای ماهوارهای ببینید: فرقی نمیکند! به هر حال مجبورید تبلیغهای زیاد و نامربوط را تحمل کنید. اما اگر محتوا را به صورت اینترنتی ببینید دیگر مجبور نیستید این حجم از تبلیغات را تحمل کنید.
- دانلود و اجرای بازیها روی تلویزیون
بازیهای اندرویدی جزو محبوبترین بازیهای دنیا هستند. هزاران هزار بازی برای اندروید ساخته شده که احتمالا شما طرفدار حداقل یکی از آنها هستید. شما با استفاده از اندروید باکس به تعداد قابل قبولی بازی اندرویدی روی تلویزیونتان دسترسی دارید!
البته این کاربردها فقط به موارد فوق محدود نمیشود. دسترسی به شبکههای اجتماعی، پیامرسانها، وبگردی روی تلویزیون و … از قابلیتهایی هستند که این دستگاهها برای شما فراهم میکنند.
انواع اندروید باکس
یکی از مواردی که هنگام بررسی اندروید باکس با آن مواجه میشوید، تنوع مدل بسیار زیاد است. در واقع شبیه به بازار موبایل، بازار اندروید باکس نیز مملو از مدلها و قیمتهای متفاوت است که ممکن است شما را سردرگم کند. به صورت ساده، تفاوت اصلی در لایه سختافزار و نرمافزار است.
سختافزار
از لحاظ سختافزاری باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- پردازندهی اصلی
- مقدار حافظهی رم و حافظهی داخلی
- اتصالات
عموم اندرویدباکسهای موجود در بازار ایران از پردازندههای شرکت Amlogic، Allwinner و یا Rockchip استفاده میکنند. یکی از فاکتورهای اصلی تاثیرگذار در قیمت همین پردازنده است.
حافظهی رم و حافظهی داخلی نیز روی قیمت اندرویدباکس تاثیر بسزایی دارند. در نوشتار تاثیر حافظهی رم روی عملکرد اندروید باکس بررسی کردهایم که چه مقدار حافظهی رم برای اندروید باکس کافیست. اما به طور خلاصه میتوان گفت مقدار حافظهی رم مورد نیاز شما بستگی به کاربرد شما دارد. ممکن است اندروید باکس فقط پخشکنندهی محتوای آنلاین در خانه شما باشد که در این صورت حافظهی رم کم نیز پاسخگوی نیاز شما هست.
حافظهی داخلی در واقع تعیین میکند که شما چقدر فضا برای اپلیکیشنها (نصب و اطلاعات اپلیکیشنها) و فایلهای چندرسانهای در اختیار دارید.
یکی از نکات مهم در لایه سختافزار اندروید باکس، اتصالات دستگاه است. نحوه اتصال دستگاه به اینترنت (به صورت بیسیم، با استفاده از کابل LAN و یا با هر دو پروتکل)، داشتن و یا نداشتن بلوتوث، حافظههای جانبی قابل اتصال به دستگاه (USB2.0، USB3.0 و SD card)، خروجی تصویر (HDMI، av)، خروجی صدا و … از نکاتی هستند که عموما روی انتخاب شما و قیمت دستگاه تاثیر گذارند.
نرمافزار
از لحاظ نرمافزاری اندروید باکس ها به دو دسته تقسیم میشوند. اندروید باکس با سیستم عامل اندروید موبایل و با سیستم عامل اندروید تیوی.
در نوشتارهای پیشین مفصلا دربارهی تفاوت اندروید موبایل و اندروید تیوی توضیح دادهایم. در اینجا فقط اشاره میکنیم که هستهی اصلی این دو سیستم عامل همان اندروید همیشگی است و تفاوت در آنها عموما به دسترسیها و اپلیکیشنها باز میگردد. برای مثال در اندروید تیوی، نسخهی تلویزیون اپلیکیشن گوگل پلیاستور (فروشگاه نرم افزاری اندرویدی گوگل) قرار دارد که روی آن فقط اپلیکیشنهای مناسب تلویزیون وجود دارند و بنابراین اگر کاربر بخواهد اپلیکیشنهای نسخه موبایل را نصب کند باید از برنامههای دیگری استفاده کند.
اتصال اندروید باکس به تلویزیون
اگر از اندروید باکس نت باکس استفاده میکنید پیشنهاد میکنم نوشتار نصب و راه اندازی اندروید باکس نت باکس را مطالع کنید. اما به طور کلی برای نصب اندروید باکس باید به ترتیب مراحل زیر را انجام دهید.
- یک سر کابل HDMI را به اندروید باکس و سر دیگر را به تلویزیون متصل کنید.
- آداپتور برق را به پریز متصل کنید.
- داخل ریموت کنترل باتری مناسب قرار داده و با دستگاه کار کنید.
اگر قصد دارید اندروید باکس را به تلویزیون قدیمی (که ورودی HDMI ندارد) متصل کنید، اول اطمینان حاصل کنید که خروجی av دارد. عموما خروجی av اندروید باکس ها یک پورت تک خروجی است. پس از آن برای اتصال باید از کابل تبدیل ۱ به ۳ استفاده کنید.