تلویزیون شما هوشمند است یا غیر هوشمند؟ آیا هر تلویزیون هوشمند کارایی یکسانی با دیگر تلویزیون های هوشمند دارد؟ تلویزیون های غیر هوشمند در واقع نمایشگرهایی با قابلیت دریافت سیگنالهای رادیویی هستند و به نسبت اینکه در چه محدوده ای قرار داشتند میتوانستند اطلاعات ارسالی از ایستگاههای رادیویی مختلف را دریافت کنند. آنتنهای قدیمی را به یاد دارید؟ معمولا با چرخاندن جهت این آنتنها، شبکههای مختلفی در دسترس قرار میگرفتند و تصاویر روی تلویزیون ظاهر میشد. (تاریخچه تلویزیون)
تلویزیون هوشمند چیست؟
ممکن است در طول زمان تعریف هوشمند بودن تلویزیون تغییراتی کند! در حال حاضر تلویزیون هایی که دارای سیستم عامل هستند را میتوان شامل تلویزیون های هوشمند دانست. اما به دلیل سیستم عاملهای مختلفی که روی تلویزیونها استفاده میشود، قابلیتهای هر تلویزیون ممکن است متفاوت باشد.
به عنوان مورد مشابه، موبایل های هوشمند را در نظر بگیرید. یک موبایل شیائومی دارای سیستم عامل اندروید و یک موبایل آیفون دارای سیستم عامل آیاواس است. با اینکه سیستم عاملهای متفاوت و به تبع آن، قابلیتهای مختلفی دارند اما هر دو موبایل هوشمند هستند!
در حالت کلی یک تلویزیون هوشمند باید قابلیت اجرای فایلهای صوتی و ویدیویی، وبگردی و مشاهده عکس را بدهد. البته در طول زمان این قابلیتها پیشرفتهتر خواهند شد و معنی هوشمند بودن تحت تاثیر قرار خواهند گرفت.
کاربردهای تلویزیون هوشمند چیست؟
انتظاری که امروزه میتوان از یک تلویزیون هوشمند داشت، قابلیت اجرای اپلیکیشنها و نرمافزاری پرکاربرد است. برای مثال فیلیمو، نماوا، فیلم نت، آنتن، آپارات، تلوبیون و مرورگرهای وب، اپلیکیشنهایی هستند که کاربران ایرانی انتظار دارند با استفاده از یک تلویزیون هوشمند به راحتی به آنها دسترسی داشته باشند.
اندروید برای تلویزیون یا اندروید TV
همانطور که میدانید اندروید یک سیستم عامل است و بسیاری از تلفنهای همراه یا تبلتها از همین سیستم عامل استفاده میکنند. مانند سامسونگ، شیائومی، هواوی و موارد دیگر که البته ظاهر این سیستم عامل در دستگاههای مختلف ممکن است تفاوتهای اندکی داشته باشد.
برای اینکه یک سیستم عامل در یک دستگاه (مثلا موبایل) درست عمل کند و تجربهی خوبی برای کاربر ایجاد کند لازم است در تمام حالات برای آن دستگاه خاص برنامهریزی شده باشد. اما این برنامهریزی لزوما برای دیگر دستگاهها مناسب نیست! تبلتها و تلویزیونها مثالهای خوبی هستند. عملکرد و رابط کاربری اندروید در موبایلها و تبلتها تقریبا یکسان است و نسخههای متفاوتی ندارد. اما اندروید در تلویزیون خیلی متفاوت است.
اندروید در موبایل چه فرقی با اندروید در تلویزیون دارد؟
نسخهی مناسب اندروید برای تلویزیون ها در واقع یه نسخه از سیستم عامل اندروید است که برای اندازهی تلویزیون (حالت افقی) و همچنین کار کردن با ریموت کنترل، مناسبسازی شده است.
در حال حاضر کار کردن با اندروید روی موبایل و تبلت به این شکل است که کاربر روی صفحهی نمایش موبایل را لمس میکند تا روی یک دکمه بزند و سیستم عامل با تشخیص خواستهی کاربر، انتظاری که از آن دکمه دارد را برآورده میکند. اما در رابطه با تلویزیون معمولا از یک ریموت کنترل برای ارتباط با دستگاه استفاده میکنیم. پس لازم است تمام حرکات ما روی کنترل (حرکت کردن بین گزینهها، انتخاب گزینهها و …) مشخص و بسیار ساده باشد تا کاربر بتواند تجربهی خوبی از کار کردن با اندروید روی تلویزیون کسب کند.
بنابراین اندروید مخصوص تلویزیون همان اندروید موبایل است که برای تلویزیون مناسبسازی شده و محیط آن برای استفاده از ریموت کنترل، سادهتر است.
آیا تمام تلویزیونهای هوشمند اندرویدی از نسخهی تلویزیونی اندروید استفاده میکنند؟
سازندههای تلویزیون های هوشمند اندرویدی، نسخههای متفاوتی از اندروید را در تلویزیون های خود استفاده می کنند و تفاوت هایی در استفاده کردن از آنها وجود دارد. شما به عنوان یک تولیدکننده ی تلویزیون هوشمند می توانید سیستم عامل اندروید را کاملا به دلخواه خود توسعه داده که طبیعتا با دیگر تلویزیون ها کاملا متفاوت خواهد بود.
برای مثال تولیدکنندگان تلویزیون هوشمند در ایران، نسخه های مختلفی از سیستم عامل اندروید را برای تلویزیون های خود توسعه دادهاند و در حال حاضر به فروش می رسانند. با وجود اینکه نمونه های خوبی از این تلویزیون ها در بازار ایران موجود است اما ممکن است در برخی موارد از کار کردن با آنها پشیمان شوید! به همین دلیل است که هر تلویزیون هوشمندی را نمی توان واقعا هوشمند خواند!
اندروید TV
در سال 2014 شرکت گوگل نسخهای از اندروید را برای تلویزیون منتشر کرد که آن را اندروید تی وی نامید. در حال حاضر دستگاه ها و تلویزیون هایی همچون شیائومی، فیلیپس، سونی (و دیگر شرکتها: Android TV Global Partners) از اندروید تی وی بهره میبرند. در اصطلاح این دستگاه ها تاییدیهی گوگل را برای استفاده از سرویسهای گوگل (مخصوص تلویزیون) دارند که البته هزینهی زیادی هم بابت این تاییدیه پرداخت میکنند!
در کل تفاوت اندروید تی وی شرکت گوگل و دیگر نسخه های اندروید، اپلیکیشن هایی هستند که گوگل دسترسی به آنها را منوط به تاییدیهی گوگل کرده است. اصلیترین اپلیکیشن را می توان لانچر در نظر گرفت.
لانچر چیست؟
احتمالا دسکتاپ (Desktop) را در سیستم عامل ویندوز میشناسید. معادل آن در سیستم عامل اندروید، لانچر است! در واقع لانچر بخشی از رابط کاربری است که به شما کمک می کند دسترسی بهتری به نقاط مختلف رابط کاربری داشته باشید. قسمت های پراستفاده در دسترستر قرار میگیرند و میانبرهای زیادی در آن وجود دارد تا تجربهی بهتری در زمان استفاده داشته باشید. در زیر میتوانید لانچر اندروید باکس نت باکس را ببینید!
درباره رابط کاربری نت باکس بیشتر بخوانید.
بهترین لانچر برای تلویزیون را کدام یک دارد؟ گوگل یا نت باکس؟!
چه سوال عجیبی! گوگل را همه میشناسیم. آیا ممکن است در حین استفاده از اندروید تی وی گوگل به این نتیجه برسیم که رابط کاربری خوبی ندارد؟! یا لانچر مناسبی ندارد و نتوانیم تجربهی خوبی از استفاده از آن داشته باشیم؟! بعید است… اما چند نکته را باید در نظر بگیرید:
- تعدادی از سرویس های گوگل در ایران قابل استفاده نیست. برای مثال دستیار صوتی گوگل در ایران با خطا مواجه میشود.
- بعضی از اپلیکیشن های موجود در گوگل تی وی نسبت به اینکه در چه کشوری از آن استفاده می کنید ممکن است نمایش داده نشوند.
- در زمان خرید هزینهی بیشتری باید بپردازید. زیرا دستگاه تاییدیهی گوگل دارد.
- منوی فارسی ندارند!
رابط کاربری نت باکس (NetUI) که توسط شرکت نت باکس توسعه داده شده است با در نظر گرفتن نیاز کاربران در ایران ساخته شده است. میتوان گفت اگر برای استفاده از تلویزیون و مصرف محتوا روی آن نیاز به یک اپلیکیشن خاص دارید با چند حالت روبرو هستید. یا از قبل اپلیکیشن مناسبی برای آن کاربرد ساخته شده که هیچ محدودتی برای استفاده از آن در نت باکس ندارید. یا اپلیکیشنی برای آن وجود ندارد و نت باکس آن را ساخته است.
برای آشنایی بیشتر پیشنهاد میکنم نوشتار نت باکس چیست را بخوانید. البته با توجه به اینکه نیاز کاربر همواره در حال تغییر است این روند همچنان در حال انجام است و در آینده هم سرویس های دیگری روی نت باکس خواهیم داشت.
هوشمند سازی تلویزیون
آیا میتوان یک تلویزیون غیر هوشمند را هوشمند کرد؟
قطعا بله. همانطور که پیشتر گفتیم برای اینکه بتوان یک تلویزیون را هوشمند نامید کافیست روی آن سیستم عامل وجود داشته باشد. نه! سختگیرانهتر: کافیست سیستم عامل کارآمدی داشته باشد! اگر قطعهای را به تلویزیون خود اضافه کنید که سیستم عامل دارد و قابلیت اجرای محتوای فایلهای صوتی و ویدیویی، وبگردی و مشاهده عکس را به آن اضافه میکند توانستهاید تلویزیون خود را هوشمند کنید. سیستم عامل های مختلفی ممکن است این قابلیتها را داشته باشند. با توجه به اینکه در حال حاضر یکی از بهترینهای آنها سیستم عامل اندروید است، شاید راحتترین کار اضافه کردن یک اندروید باکس به تلویزیون باشد.
اندروید باکس چیست؟
در نوشتار اندروید باکس چیست به طور مفصلتری به اندروید باکس پرداختهایم. در اینجا به طور خلاصه میتوان گفت اندروید باکس یک قطعهی الکترونیکی است که سیستم عامل اندروید دارد و به نسبت اینکه چه اپلیکیشن و برنامهای روی آن سیستم عامل نصب شود، قابلیتهای بیشتری هم ارائه خواهد کرد.
در واقع تلویزیون های هوشمند بخشی شبیه به یک اندروید باکس را در خود جا دادهاند. در حالی که یک تلویزیون هوشمند لزوما از سیستم عامل اندروید استفاده نمیکند! برای مثال تلویزیون های هوشمند ال جی از سیستم عامل WebOS و تلویزیون های سامسونگ از سیستم عامل Tizen بهره میبرند.
همانطور که از اسمش هم پیداست اندروید باکس تنها از سیستم عامل اندروید استفاده میکند. شبیه به موبایل اندرویدی اما بدون صفحهی نمایش! برای استفاده از اندروید باکس نیاز است آن را به یک نمایشگر دیگر مانند تلویزیون وصل کنید تا تصویر اندروید باکس روی آن نمایش داده شود. به عنوان مثالی از تلویزیون های هوشمند با سیستم عامل اندروید میتوان از سونی و شیائومی نام برد.
تلویزیون هوشمند با اندروید باکس چه تفاوت و شباهتی دارد؟!
تلویزیون های هوشمند و اندروید باکس ها برای یک هدف ساخته شدهاند: استفاده از سیستم عامل روی تلویزیون. تنها تفاوت آنها در رسیدن به این هدف، عدم وجود صفحه نمایش برای اندروید باکس ها است. لذا در نهایت برای استفاده از اندروید باکس باید یک نمایشگر مانند تلویزیون وجود داشته باشد. البته تفاوتی ندارد که این تلویزیون هوشمند است یا غیر هوشمند.
آیا اندروید باکس هر تلویزیونی را هوشمند میکند؟ مدل یا مارک تلویزیون چه اهمیتی دارد؟
مدل یا برند تلویزیون، هوشمند یا غیر هوشمند بودن آن یا قدیمی بودن آن هیچ ارتباطی به اندروید باکس ندارد. یا حداقل به اندروید باکس نت باکس ارتباطی ندارد! کافیست بتوانید خروجی تصویر اندروید باکس را به ورودی تلویزیون وصل کنید. به همین سادگی تصویر اندروید باکس را روی تلویزیون خود خواهید داشت و در واقع از این به بعد از یک تلویزیون هوشمند استفاده خواهید کرد.
معمولا خروجی تصویر اندروید باکس ها و همچنین ورودی تصویر تلویزیون ها HDMI است و به راحتی از طریق یک کابل ساده میتوانید آنها را بهم وصل کنید. اگر ورودی تلویزیون HDMI نیست و از طریق کابل های با سه فیش رنگی تصویر را دریافت میکند باید از یک تبدیل استفاده کنید. طریقهی نصب و راهاندازی اندروید باکس را در این نوشتار بیشتر توضیح دادهایم.
تبدیل سیستم عامل تلویزیون به اندروید
اگر تلویزیون فعلی شما هوشمند است و دارای سیستم عاملی غیر از اندروید است برای تبدیل آن به اندروید میتوان گفت کم هزینهترین و راحتترین کار استفاده از یک اندروید باکس در کنار تلویزیون است.
مزایای استفاده از اندروید باکس به جای تلویزیون هوشمند
- با این کار هم سیستم عامل تلویزیون خود را حفظ کردهاید و هم به راحتی از مزایای تلویزیون هوشمند اندرویدی بهرهمند میشوید.
- اگر یکی از این دو دستگاه دچار مشکل شود، دیگری قابل استفاده است!
- اندروید باکس را میتوانید همراه خود به مسافرت ببرید!
- اندروید باکس قابلیت بروزرسانی بیشتری دارد.
- اندروید باکس را میتوانید به راحتی تعویض کنید و هزینهی زیادی برایتان نداشته باشد.
سخن آخر
ما در نت باکس سعی کردهایم تعریف جدیدی از تلویزیون ارائه کنیم و امیدواریم این نوشتار به درک بهتر قابلیت های تلویزیون هوشمند و یک انتخاب هوشمندانه کمک کرده باشد.
ثبت دیدگاه