هدف نهایی از خرید اندروید باکس، تماشای محتوا روی تلویزیون است، حالا این محتوا هر چه که میخواهد باشد. اما چه فایدهای دارد اگر تلویزیون و اندروید باکس ما قابلیت پخش محتوای 4K را داشته باشند ولی سرویسی که از آن استریم میکنیم تنها قابلیت پخش HD را داشته باشد؟
در این مقاله نگاهی جامع خواهیم داشت به کیفیت تصویر در اندروید باکس و این که کیفیت تصویر پخش شده به چه عواملی وابسته است. موضوعاتی که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت عبارتند از:
تماشای محتوا با بالاترین کیفیت در تلویزیون
وقتی برای خرید وسیلهای هزینه میکنیم انتظار داریم که بتوانیم از نهایت توانایی آن وسیله استفاده کنیم. برای مثال وقتی یک یخچال جدید میخریم، انتظاری که داریم این است که بتواند ویژگیهایی که روی جعبه آن نوشته شدهبودند و برای آن پول پرداخت کردهایم را به بهترین شکل ممکن انجام دهد.
در مورد لوازم سرگرمی به خصوص تلویزیون و اندروید باکس هم این مورد صادق است.
وقتی هزینه میکنیم و تلویزیونی با کیفیت تصویر 4K میخریم انتظار داریم تصویری که به ما نشان میدهد حداقل با تلویزیون قدیمیمان تفاوت داشته باشد.
و یا وقتی یک اندروید باکس میخریم که تلویزیونمان را هوشمند کنیم یا امکانات آن را بیشتر کنیم، انتظار داریم که تصویری که در تلویزیون میبینیم حداقل اگر بهتر نمیشود همانگونه باقی بماند نه این که بدتر شود.
کیفیت تصویر نهایی که از تلویزیون میبینیم به عوامل زیادی بستگی دارد و برای آن که بتوانیم بهترین تصویر نهایی را در آن ببینیم باید با این عوامل آشنا باشیم تا اگر مشکلی این بین وجود داشت بتوانیم آن را شناسایی کنیم.
عوامل تاثیرگذار روی کیفیت تصویر در اندروید باکس
هنگامی که محتوایی را با استفاده از اندروید باکس روی تلویزیون پخش میکنیم، کیفیت تصویر نهایی به عوامل بسیاری بستگی دارد.
اما این عوامل را میتوان در سه گروه کلی زیر دستهبندی کرد:
- 1- کیفیت تصویر و قابلیتهای تلویزیون
- 2- کابل HDMI
- 3- کیفیت تصویر خروجی اندروید باکس و تواناییهای آن
- 4- کیفیت محتوای پخش شده روی اندروید باکس
1- کیفیت تصویر تلویزیون
یکی از مهمترین عوامل در کیفیت نهایی محتوایی که مشاهده میکنید، کیفیت تصویر تلویزیون و قابلیتهای آن است.
در واقع بهترین تصویر ممکنی که در نهایت میتوان تماشا کرد، به اندازه توانایی نهایی تلویزیون است. یعنی کیفیت تصویر تلویزیون اصلیترین محدودکننده تصویر نهایی است.
برای مثال اگر رزولوشن تصویر تلویزیون شما 1080p و یا همان Full HD باشد و با اندروید باکس یک فیلم با کیفیت 4K پخش کنید، کیفیت تصویری که مشاهده خواهید کرد 1080p خواهد بود.
به صورت کلی کیفیت تصویر تلویزیون به عوامل زیر بستگی دارد:
-
رزولوشن:
وضوح یا رزولوشن تصویر نخستین عاملی است که بر کیفیت تصویر تاثیر میگذارد. این شاخص نشانگر تعداد پیکسلهای عمودی و افقی تلویزیون است، بدین معنی که وقتی میگوییم وضوح تصویر تلویزیون Full HD است یعنی در امتداد افقی آن 1920 پیکسل و در امتداد عمودی آن 1080 عدد پیکسل و در کل صفحه نمایش تعداد 2073600 عدد پیکسل وجود دارد.
این روزها بهترین کیفیت تصویر تلویزیون موجود در بازار کیفیت 4K یا UHD است که این دو اصطلاح معمولا به جای هم و با یک معنی استفاده میشوند. تلویزیون های با این کیفیت تعداد پیکسل چهار برابر (نشانگر عدد 4 در 4K) رزولوشن Full HD دارند و عدد دقیق رزولوشن آنها 3840 در 2160 است. پس هر جا اصطلاح UHD یا 4K را دیدید، منظور این تعداد پیکسل است.
البته آیندهی رزولوشن در تلویزیون هم قرار است کیفیت QUHD یا 8K باشد. در این رزولوشن تعداد پیکسلها 7680 در 4320 عدد هستند.
-
فریم ریت یا نرخ تازهسازی تصویر:
همان طور که احتمالا میدانید فیلم یا انیمیشن (به معنی محتوایی که استاتیک و ثابت نیست) در واقع مجموعهای از تصاویر و عکسها است که به تعداد مشخصی در ثانیه پشت سرهم پخش میشوند و مغز ما تصور میکند که تصاویر متحرک هستند و خودش جای خالی بین هر تصویر را پر میکند.
حال بسته به اینکه هر فیلم با چه تعداد فریم بر ثانیهای فیلمبرداری یا پخش شود، حسی که هنگام تماشا به ما میدهد متفاوت خواهد بود. هرچه تعداد فریم بر ثانیه بیشتر باشد جزییات بیشتری از واقعیت ثبت میشود و فیلم روانتر به نظر میرسد.
در تلویزیون هنگام پخش فیلم هم همین مسئله وجود دارد، بدین معنی که هر تلویزیون حداکثر میتواند تعداد خاصی فریم بر ثانیه را پخش کند. تا چند سال پیش اکثر قریب به اتفاق تلویزیونها با فریم ریت 60Hz ساخته میشدند یعنی حداکثر میتوانستند 60 فریم بر ثانیه نشان دهند.
برخی از تلویزیونهای جدیدتر میتوانند نرخ فریمهایی همچون 120 و 165 را هم پشتیبانی و پخش کنند.
-
قابلیت HDR:
یکی دیگر از امکاناتی که تلویزیونهای جدید به آن مجهز هستند قابلیت HDR است. این قابلیت که High Definition Range نام دارد باعث میشود تصاویر تلویزیون کنتراست بالاتر بین سفید و مشکی داشته باشند و دقت و تمایز رنگها هم بیشتر شود.
برای استفاده از این قابلیت باید ورژن HDMI خروجی اندروید باکس شما حداقل 2.0a باشد و کابل شما هم این قابلیت را پشتیبانی کند.
-
پورت HDMI ورودی:
یکی از مواردی که معمولا از چشم مصرفکننده دور میمانند و میتواند به صورت جدی به تجربه کاربری شما از تلویزیونتان آسیب بزند این است که ورژن پورتهای HDMI معمولا یکی نیستند.
معنی این جمله این است که در تلویزیونها معمولا یکی از پورتها ورژن بالاتری که تلویزیون با آن تبلیغ شده است را دارد و پورتهای دیگر ممکن است ورژن پایینتری داشته باشند.
برای مثال ممکن است تلویزیون شما قابلیت پخش تصاویر با کیفیت 4K با فریم ریت 60 را داشته باشد، ولی فقط یکی از پورتهای آن نسخه 2.0 باشد و بقیه ورژن 1.4 باشند که تنها تا 30 فریم را پشتیبانی میکنند. معمولا ورژن پورت HDMI در کنار آن نوشته میشود.
بهتر است این را هم بدانید که ورژن 2.0 از قابلیت HDR پشتیبانی نمیکند و برای استفاده از این قابلیت باید پورت شما ورژن 2.0a یا بالاتر را داشته باشد.
-
دیگر تنظیمات تصویر تلویزیون:
همان طور که خودتان هم دیدهاید، تلویزیونها تنظیمات زیادی برای کنترل و تنظیم تصویر دارند. میتوانید این تنظیمات را که معمولا بر رنگ تاثیرگذارند را بسته به علاقهای که دارید عوض کنید.
برای مثال با تنظیم مد تصویر روی حالت سینمایی، تصویر طبیعیتری خواهید داشت. ولی در مورد این تنظیمات مهم ترجیحات خودتان است.
2- کابل HDMI
دومین عامل مهمی که در کیفیت تصویر نهایی تصویر تاثیر بسزایی دارد کابل HDMI است که قرار است تصویر را بین اندروید باکس و تلویزیون انتقال دهد. در مورد کابل HDMI هم باید به موارد زیر توجه کرد:
-
ورژن کابل HDMI:
بسته به اینکه کابل شما چه ورژنی داشته باشد، حداکثر کیفیت تصویری که میتواند انتقال دهد متفاوت خواهد بود.
با نگاه به تصویر زیر میتوانید ببینید که هر ورژن تا چه کیفیت و فریم ریتی را پشتیبانی میکند.
-
طول و کیفیت کابل HDMI:
این عامل معمولا از دید مصرفکنندگان پنهان میماند ولی نکتهای است که هنگام خرید بهتر است به آن توجه کرد.
به علت ماهیت کابلهای HDMI و نحوه کار آنها، هر چه طول این کابلهای بیشتر باشد، نیازمند موادی گرانقیمتتر برای ساخت هستند و این باعث میشود که وقتی طول آنها زیاد میشود، قیمت آنها به صورت نمایی رشد کند.
پس اگر به علت نیاز خود میخواهید کابل HDMI طولانی بخرید به این دقت کنید که کیفیت خوبی داشته باشد (که باعث میشود قیمت بالاتری هم داشته باشد!) تا بتوانید کیفیت تصویری را که انتظار دارید از آن دریافت کنید.
3- تصویر خروجی اندروید باکس
هنگام پخش و تماشای محتوای ویدیویی روی تلویزیون، اندروید باکس به عنوان واسطه عمل میکند. به این معنی که ابتدا محتوا را از سرویسی که مورد علاقه شماست میخواند (مانند نتفلیکس) و سپس آن را در قالب امواج از طریق کابل به تلویزیون میفرستد. پس حداکثر توانایی اندروید باکس در فرستادن این داده به تلویزیون در کیفیت تصویر نهایی اثرگذار است.
-
رزولوشن و فریمریت پشتیبانیشده در اندروید باکس:
هر اندروید باکسی بسته به قدرت پردازشی و گرافیکیاش میتواند تا رزولوشن خاصی از تصویر را با فریمریت خاصی پشتیبانی کند. برای مثال برخی از اندروید باکسهای ضعیفتر تنها قابلیت پشتیبانی تا رزولوشن 1080p را دارند، اما اندروید باکس نت باکس شاین میتواند تا رزولوشن 4K با فریم ریت 60fps و رزولوشن 6K با فریم ریت 30fps را پشتیبانی کند و خروجی تصویر به شما بدهد.
-
نوع خروجی تصویر:
تلویزیونهای امروزی از عموما از ورودی HDMI برای دریافت تصویر میکنند. پس مهم است که اندروید باکس شما چه ورژنی از این خروجی را پشتیبانی میکند.
مثلا اندروید باکس نت باکس پرایم خروجی HDMI نسخه 2.0a را دارد، بدین معنی که میتواند خروجی تصویر 4K با فریم ریت 60 هرتز را با ویژگی HDR به راحتی تولید کند.
4- محتوای پخششده روی اندروید باکس:
آخرین مسئلهای که روی کیفیت نهایی تصویر اثر دارد همانطور که خودتان هم میدانید کیفیت محتوای پخششده روی اندروید باکس است.
مثلا اگر تلویزیون شما 4K باشد و اندروید باکس نت باکس شاین داشته باشید، اما کیفیت محتوایی که پخش میکند HD یا 720p باشد، تصویر نهایی که در تلویزیون تماشا میکنید هم همین کیفیت را خواهد داشت، یعنی در این میان اتفاق جادویی نخواهد افتاد که کیفیت تصویر را بالاتر ببرد.
همان گونه که تا الآن هم متوجه شدهاید پخش یک تصویر عالی به دو چیز نیاز دارد: یکی ورودی مناسب (محتوای پخششده در اندروید باکس) و دیگری تصویر خروجی مناسب (امکانات اندروید باکس و تلویزیون شما).
البته که تماشای محتوا با کیفیت بالاتر مانند 4K به اینترنت بیشتری نیازمند خواهد بود.
نکته مهم: با توجه به تمام مواردی که بالا در مورد آن صحبت کردیم، در شرایط فعلی حتی اگر تمام پیشنیازها مانند تلویزیون 4K و اندروید باکس با قابلیت 4K را داشته باشید، برای تماشای محتوای با کیفیت 4K تنها کاری که میتوان انجام داد دانلود یا استریم ویدیو از سرویسهایی است که این کیفیت را فراهم میکنند. البته که فعلا هیچ کدام از سرویسهای ایرانی مانند فیلیمو یا نماوا چنین قابلیتی ندارند.
برای دسترسی به چنین قابلیتی باید از برخی از سرویسهای خارجی استفاده کنید و یا با کیفیت 4K دانلود کنید. برای انجام این کار هم به اینترنتی با سرعت بسیار بالا نیاز دارید که در شرایط فعلی و در ایران اگر به چنین اینترنتی دسترسی دارید بسیار خوششانس هستید.
نت باکس، اندروید باکس با کیفیت 4K:
اگر تلویزیون 4K دارید و میخواهید اندروید باکسی بخرید که بتواند از این کیفیت پشتیبانی کند و پا به پای تلویزیون شما بیاید، اندروید باکس نت باکس تمام این نیازهای شما را برآورده خواهد کرد.
اندروید باکس نت باکس با داشتن خروجی تصویر HDMI ورژن 2.0a میتواند خروجی تصویر تا کیفیت 4K با فریم ریت 60 هرتز و کیفیت 6K با فریم ریت 30 هرتز را به همراه قابلیت HDR پشتیبانی کند.
نکته مهم: هنگام استفاده از نت باکس به این نکته توجه داشته باشید که رابط کاربری فعلی نت باکس یعنی Net UI با رزولوشن 1280*720 پیکسل پخش میشود. این کیفیت ربطی به کیفیت پخش محتوا ندارد و مجزا از آن است.
البته در آیندهای نزدیک با یک آپدیت، امکان پشتیبانی از کیفیت Full HD به رابط کاربری نت باکس هم اضافه خواهد شد.
نتیجهگیری نهایی
در این مقاله با هم دیدیم کیفیت تصویر نهایی که روی تلویزیون میتوان تماشا کرد به چه عوامل زیادی بستگی دارد. این کیفیت هم به خود تلویزیون، هم به اندروید باکس و هم به محتوایی که در حال پخش است بستگی دارد. به همین خاطر برای دریافت بهترین تصویر ممکن باید تمام دستگاههای موجود در این مسیر با هم هماهنگ باشند و تنظیم شوند.
دیدگاه کاربران
علی
این محتوا اصلا کامل نبود! انتظار داشتم آموزش تصویری تنظیمات کیفیت روی لانچر نت باکس رو توی این مقاله ببینم):