راهنمای عیب یابی مشکلات رایج تلویزیون

تلویزیون‌ها امروزه جزو جدایی‌ناپذیر زندگی ما هستند و نقش مهمی در سرگرمی و اطلاع‌رسانی دارند، اما گاهی اوقات ممکن است با مشکلاتی مواجه شویم که کار کردن با تلویزیون را دشوار می‌کند. در این مطلب از مجله نت باکس قصد داریم تا درباره عیب یابی مشکلات رایج تلویزیون صحبت کنیم تا بتوانید بعضی مشکلات را خودتان در خانه رفع کنید.

مشکلات تصویر تلویزیون

تصویر تلویزیون از مهمترین بخش‌های آن است و هرگونه اختلال در پنل تلویزیون می‌تواند استفاده از آن را حسابی دچار مشکل کند. در این بخش از مطلب قرار است درباره انواع خرابی تلویزیون، مشکلات رایج  و راهنمای عیب یابی تلویزیون صحبت کنیم. 

کم شدن نور صفحه تلویزیون

یکی از مشکلات رایج تلویزیون ها سیاه شدن صفحه و نداشتن تصویر است، این مشکل به دو علت رخ می‌دهد؛ اول کم شدن نور صفحه و دوم خرابی پنل، مین برد یا پاور که در تیتر بعد بررسی می‌کنیم. برای این که مطمئن شوید مشکل از کم شدن نور صفحه تلویزیون است یا قطعات تلویزیون خراب شده‌اند، در ابتدا باید یک چراغ قوه یا فلش موبایل را روی صفحه تلویزیون بگیرید و ببینید که آیا می‌توانید هاله یا تصویری را مشاهده کنید یا نه؟ برای این تست بهتر است اتاق در تاریک‌ترین حالت خود باشد.

اگر می‌توانید تصویر خیلی ضعیفی را مشاهده کنید، مشکل از نور صفحه است و امکان خرابی قطعات تلویزیون خیلی کم است، اگر مشکل از لامپ پس زمینه تصویر نباشد. در این حالت باید وارد تنظیمات تلویزیون شده و نور صفحه را زیاد کنید. (از نور فلش خود برای انجام این روند کمک بگیرید).

اگر صفحه تلویزیون کاملا سیاه است و با نزدیک کردن نور فلش یا چراغ قوه هیچ تصویری دیده نمی‌شود، در تیتر بعد بررسی دیگر علت سیاه شدن صفحه تلویزیون می‌پردازیم.

علت سیاه شدن صفحه تلویزیون

سیاه شدن صفحه تلویزیون

اگر با روشن کردن تلویزیون صفحه شما همچنان سیاه است و از سالم بودن پریز برق و سیم‌های متصل اطمینان دارید، ممکن است مشکل تلویزیون شما سخت افزاری یا نرم افزاری باشد. به صورت معمول این مشکل ناشی از خرابی برد T-con است، اما سوختگی پیکسل‌ها، خرابی پنل تلویزیون و خرابی بک لایت هم ممکن است باعث این مشکل باشند.

  • مشکل نرم افزاری: اگر مشکل تلویزیون شما نرم افزاری باشد و صدا و تصویر قطع شوند، باید تلویزیون را از برق بکشید و یک دقیقه صبر کنید، سپس تلویزیون را روشن کند و ببینید که آیا مشکل رفع می‌شود یا نه؟اگر رفع شد مشکل از نرم افزار تلویزیون شما بوده است.
  • خرابی بک لایت تلویزیون: اگر بک لایت شما خراب باشد، صفحه سیاه است اما با نور چراغ قوه می‌توان تصویر کم نوری را دید. در خرابی بک لایت امکان افزایش نور صفحه و رفع مشکل سیاه شدن صفحه تلویزیون وجود ندارد و باید به فکر تعویض قطعه باشید.
  • خرابی برد T-con: آی‌سی برد T-Con سیگنال‌های ویدئویی را پردازش می‌کند و خرابی آن می‌تواند باعث ایجاد سایه تاریک روی صفحه تلویزیون شود.

خط افتادن روی صفحه تلویزیون

ممکن است با روشن کردن تلویزیون یا با گذشت مدت زمانی از روشن بودن آن متوجه خطوطی روی صفحه تلویزیون خود شوید که قطعا ناراحت کننده است، اما علت خط افتادن روی صفحه تلویزیون چیست؟ در برخی مدل‌های تلویزیون سامسونگ این مشکل مربوط به داغ شدن بک لایت و صفحه نمایش است که به راحتی و با خاموش کردن تلویزیون برطرف می‌شود که پیشتر در بخش عیب یابی تلویزیون سامسونگ ال ای دی از مطلب اختصاصی تلویزیون سامسونگ به آن پرداخته‌ایم.

اما در تلویزیون‌های دیگر ممکن است علت بروز این مشکل از ضربه، آب خوردگی و … باشد که نیاز به تعویض پنل تلویزیون دارد.

همچنین مهم است که چک کنید این خطوط روی همه کانال‌ها وجود دارند، زیرا در برخی تلویزیون‌ها در اثر دریافت سیگنال ضعیف روی صفحه خط دیده می‌شود. در برخی مواقع مشکل از کابل رابط گیرنده و تلویزیون است و در برخی مواقع مشکل از گیرنده که باید با بررسی دقیق از آن مطمئن شوید. پیشنهاد می‌کنیم تصویر محتوای فلش، اندروید باکس و گیرنده دیجیتال یا آنتن را بررسی کنید و مطمئن شوید که مشکل از تلویزیون شماست و نه از ورودی‌های آن.

خط افتادن صفحه تلویزیون

هاله سفید تصویر تلویزیون

اگر در صحنه‌های تاریک تلویزیون LED خود،‌هاله‌ای دور اجسام می‌بینید، مشکل مربوط به یکنواختی تصویر (Uniformity) است. تلویزیون‌های QLED به دلیل قابلیت سیاهی مطلق، معمولاً این مشکل را ندارند. برای درک بهتر تفاوت انواع پنل تلویزیون، پیشنهاد می‌کنم سری به مطلب ” فرق LED، LCD، QLED و OLED” بزنید.

برای رفع مشکل هاله سفید در تصویر تلویزیون، تنظیمات Local Dimming تلویزیون خود را تغییر دهید. اغلب، کاهش یا غیرفعال کردن این گزینه می‌تواند مشکل را برطرف کند.

اندروید باکس نت باکس مدل موبو ادیشن

اندروید باکس نت باکس مدل موبو ادیشن

بررسی محصول

کم شدن عمق رنگ مشکی تلویزیون

کمرنگ شدن رنگ مشکی در تلویزیون می‌تواند به دلایل مختلفی از جمله مشکلات تنظیمات، خرابی بک‌لایت، یا خرابی پنل باشد. البته ابتدا باید اطمینان حاصل کنید که تنظیمات تصویر تلویزیون شما دست نخورده است و به صورت عامدانه کنتراست را کاهش نداده‌اید. این مشکل معمولا با بررسی تنظیمات تصویر برطرف می‌شود.

فریز شدن صحنه‌های قبلی تلویزیون

یکی از مشکلات رایج تلویزیون QLED این است که در برخی تلویزیون‌ها ممکن است با مشکلاتی مانند دیدن سایه‌های صحنه قبلی فیلم یا نوشته‌ها روی صحنه جدید مواجه شوید که متاسفانه راه حلی ندارد و علت بروز این مشکل روشن شدن تک به تک پیکسل‌های روی صفحه است که باعث می‌شود در طولانی مدت پیکسل‌ها دچار سوختگی شوند و کارایی اولیه خود را از دست بدهند.

برای پیشگیری از بروز این مشکل یا کاهش شدت آن بهتر است تلویزیون طولانی مدت روشن نباشد و تصاویر ثابتی را به صورت مداوم پخش نکند.

مشکل فریز شدن تصویر در تلویزیون

مشکلات صدا تلویزیون

پس از تصویر این صداست که کمک می‌کند یک تجربه عالی از تماشای فیلم و سریال شکل بگیرد، اما در برخی مواقع ممکن است با مشکلاتی در صدای تلویزیونتان مواجه شوید که در این بخش قرار است درباره مشکلات رایج صدای تلویزیون صحبت کنیم و ببینیم که چرا این اختلال ایجاد می‌شود.

تاخیر داشتن صدای تلویزیون

حتما برایتان پیش آمده است که صدایی که می‌شنوید با تصاویری که میبینید هماهنگ نیست! در ابتدا و برای اطمینان از این که مشکل از تلویزیون شماست، باید چند شبکه تلویزیونی و فیلم دیگر را هم بررسی کنید و ببینید که آیا مشکل همچنان پابرجاست یا نه؟ اگر مشکل رفع شد که ممکن است از فایل یا شبکه پخش کننده باشد و مربوط به تلویزیون شما نیست، اما اگر با تغییر شبکه و فایل فیلم همچنان تاخیر صدای تلویزیون شما پا برجا بود، باید به سراغ عیب یابی بروید.

اندروید باکس نت باکس مدل موبو ادیشن

اندروید باکس نت باکس مدل موبو ادیشن

بررسی محصول

کم شدن صدای تلویزیون

اگر متوجه شده‌اید که اخیرا صدای تلویزیونتان کم شده است، ایراد ممکن است از چند جای مختلف باشد. برای اطمینان از این که مشکل از تلویزیون است، ابتدا تمام لوازم جانبی صوتی را از تلویزیون جدا و صدای خروجی را تست کنید، بهتر است روی چند محتوای مختلف مانند محتوای شبکه‌ها و محتوای فلش صدا را تست کنید و مطمئن شوید که در هر حالتی مشکل صدا ثابت است.

اگر صدای شبکه‌های مختلف با یکدیگر فرق داشت ممکن است مشکل از سیگنال‌های ارسالی شبکه به گیرنده شما باشد، در این صورت اگر به سراغ پخش فیلم از روی فلش بروید ممکن است متوجه شوید که صدا مشکلی ندارد.

در این حالت ممکن است مشکل از تنظیمات صدا تلویزیون یا مشکلات نرم افزاری باشد که معمولا با بازنشانی تلویزیون برطرف خواهد شد. توجه داشته باشید که بازنشانی تلویزیون تمامی تنظیمات را به حالت کارخانه باز می‌گرداند و اطلاعات اکانت و رمز ورود به اکانتتان هم پاک می‌شود و باید دوباره فرایند راه اندازی تلویزیون را انجام دهید.

اگر در هر یک از روش‌های بالا کیفیت صدا همچنان دچار مشکل بود؛ احتمال قوی مشکل از بلندگوهای تلویزیون شماست که باید توسط یک تکنسین یا گارانتی تلویزیون بررسی شود.

کم و قطع شدن صدای تلویزیون

مشکلات رایج تلویزیون: بخش مشکلات نرم افزاری تلویزیون

مشکلات نرم افزاری از جمله مشکلات رایج تلویزیون هوشمند است که می‌توانند سبب شوند کارکرد تلویزیون شما مختل شود. در قسمت‌های قبل گفتیم که ممکن است برخی مشکلات صدا و تصویر هم به نرم افزار تلویزیون مربوط باشند، در این بخش مواردی که عموما به نرم افزار تلویزیون شما مربوط هستند را بررسی خواهیم کرد.

پاک شدن کانال‌های تلویزیون

در برخی تلویزیون‌های هوشمند ممکن است با مشکل پاک شدن ناگهانی کانال‌های تلویزیونی مواجه شوید. این مشکل هم می‌تواند از نرم افزار تلویزیون باشد و هم ناشی از کیفیت پایین سیگنال‌های دریافتی، قطعی اتصالات بین تلویزیون و آنتن اصلی یا نوسانات برق.

برای این که مطمئن شوید مشکل تلویزیون شما نرم افزاری است، باید ابتدا مطمئن شوید که برق شما نوسان ندارد و تلویزیون به محافظ وصل است، سپس سعی کنید فرآیند کانال یابی را انجام دهید و ببینید که آنتن و اتصالات آن به درستی کار می‌کنند یا نه؟ اگر فرآیند کانال یابی با موفقیت انجام شد و کیفیت سیگنال مانند همیشه است این مشکل به نرم افزار تلویزیون شما وابسته است و باید تلویزیون را بازنشانی کنید.

اگر پس از بازنشانی تلویزیون و انجام فرایند کانال یابی و اضافه کردن کانال‌ها، تلویزیون را خاموش روشن کردید و باز هم دیدید که کانالی وجود ندارد، احتمالا مشکل از برد اصلی تلویزیون است که درباره آن باید با یک تعمیرکار یا گارانتی تلویزیون خود صحبت کنید.

پاک شدن کانال‌های تلویزیون

نصب نشدن برنامه روی تلویزیون

تلویزیون‌های جدید و هوشمند این قابلیت را دارند که روی آن‌ها برنامه نصب کنید، اما در برخی مواقع در نصب اپلیکیشن ممکن است با مشکلاتی مواجه شوید، این موضوع یکی از مشکلات رایج تلویزیون ال جی با سیستم عامل WebOs است.
البته که اگر تلویزیون شما هوشمند نیست، حتما برای رفع مشکل نصب نشدن برنامه روی تلویزیون باید به فکر هوشمند کردن تلویزیون باشید.

برای رفع مشکل نصب برنامه روی تلویزیون چند راهکار وجود دارد:

  • به‌روزرسانی: اگر سیستم عامل شما آپدیت نباشد در نصب برخی برنامه‌ها ممکن است دچار مشکل شوید، بنابراین پیشنهاد می‌کنیم سری به تنظیمات تلویزیون بزنید و در صورت وجود نسخه جدید، حتما تلویزیون خود را به روز رسانی کنید و سپس اقدام به نصب مجدد برنامه نمایید.
  • بررسی منابع دیگر: اگر پس از به روز رسانی باز هم در نصب برنامه مشکل داشتید، بهتر است از منابع دیگری برای دانلود اپلیکیشن کمک بگیرید. برای مثال نت استور یکی از بهترین منابع دانلود اپ برای اندروید تی وی است.
  • بررسی میزان حافظه تلویزیون: در برخی موارد تلویزیون بدون اعلام عدم حافظه کافی، به شما اجازه نمی‌دهد که برنامه جدید نصب کنید. با پاک کردن حافظه کش، اپلیکیشن‌های بلا استفاده و فایل‌های اضافه می‌توانید این مشکل را حل کنید.

نصب نشدن برنامه روی تلویزیون

وصل نشدن تلویزیون به اینترنت

ممکن است یک روز با این مشکل مواجه شوید که تلویزیون شما به اینترنت متصل نمی‌شود! این مشکل می‌تواند به علت ضعف سیگنال، تنظیمات DNS، مشکلات مودم، اشتباه بودن رمز عبور، مشکلات نرم افزاری مودم یا تلویزیون باشد. برای هر یک از این مشکلات رایج تلویزیون راه حلی وجود دارد که در این بخش بررسی می‌کنیم؛

  • تنظیمات DNS: بهم خوردن تنظیمات DNS تلویزیون می‌تواند باعث ارور No Internet شود، با رفتن به بخش تنظیمات شبکه تلویزیون یا اندروید باکس خود، مقدار DNS را روی 8.8.8.8 بگذارید.
  • مشکلات مودم: گاهی اوقات مشکلات مودم باعث می‌شود تا تلویزیون نتواند به مودم متصل شود، پیشنهاد می‌کنیم یک دقیقه مودم را از برق بکشید و سپس دوباره به برق بزنید و ببینید که مشکل حل می‌شود یا نه؟
  • اشتباه بودن رمز عبور: همانطور که می‌دانید پسورد مودم نسبت به حروف بزرگ و کوچک حساس است و در وارد کردن رمز روی تلویزیون ممکن است خطا صورت بگیرد، بنابراین یکبار پسورد را چک کنید یا در صورت امکان پسورد مودم را به یک پسورد ساده تغییر دهید تا مطمئن شوید که آیا مشکل از پسورد است یا موارد دیگر؟
  • مشکلات نرم افزاری مودم: اگر مودم شما نیاز به آپدیت نرم افزار داشته باشد ممکن است با مشکلاتی مانند وصل نشدن به مودم مواجه شوید. برای آپدیت مودم وارد تنظیمات آن شوید و در بخش آپدیت اگر به روز رسانی وجود داشت آن را آپدیت و پس از خاموش روشن کردن مودم دوباره وصل شدن به آن را تست کنید.
  • مشکلات نرم افزاری تلویزیون: اگر نرم افزار تلویزیون شما (تلویزیون هوشمند) قدیمی باشد ممکن است مشکلاتی در نصب برنامه روی تلویزیون و اتصال به اینترنت داشته باشید. برای آپدیت تلویزیون وارد تنظیمات، درباره تلویزیون و بخش به روزرسانی شوید و اگر به روز رسانی موجود بود انجام دهید.
  • ضعف سیگنال: بهتر است مودم را به تلویزیون نزدیک کنید یا اتصال بین مودم و تلویزیون را از طریق کابل LAN برقرار کنید.

پاک شدن کانال‌های تلویزیون

مشکلات سخت افزاری تلویزیون

مشکلات سخت افزاری یکی از بدترین اتفاقاتی است که می‌تواند در این شرایط اقتصادی برای تلویزیون شما بیوفتد! مشکلات سخت افزاری به صورت کامل در عملکرد تلویزیون شما اختلال ایجاد می‌کنند و برای تعمیر آن‌ها باید هزینه‌های بالایی هم متحمل شوید.

مشکلات مربوط به برق و منبع تغذیه

اولین و ساده‌ترین قدم، بررسی اتصال صحیح کابل برق به تلویزیون و پریز است. همچنین از سالم بودن پریز برق و عدم وجود قطعی یا پارگی در کابل اطمینان حاصل کنید. گاهی اوقات استفاده از چندراهی یا محافظ برق نامناسب نیز می‌تواند باعث نرسیدن جریان کافی به تلویزیون شود.

مشکلات رایج تلویزیون: خرابی برد پاور تلویزیون

برد پاور مسئول تامین ولتاژهای مورد نیاز برای تمامی قطعات تلویزیون است. خرابی برد پاور یکی از مشکلات رایج تلویزیون و شایع‌ترین دلیل روشن نشدن تلویزیون است. علائم خرابی برد پاور می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تلویزیون به طور کامل روشن نمی‌شود و چراغ استندبای (Standby LED) خاموش است.
  • چراغ استندبای روشن است اما تلویزیون روشن نمی‌شود.
  • تلویزیون با تأخیر زیاد روشن می‌شود.
  • تلویزیون ناگهان خاموش می‌شود.
  • شنیدن صدای “کلیک” مکرر از داخل تلویزیون.
  • فرسودگی خازن‌ها (Capacitors) روی برد پاور که در اثر نوسانات برق یا گذشت زمان اتفاق می‌افتد، از دلایل اصلی خرابی این برد است

مشکلات رایج تلویزیون: خرابی مین برد

برد اصلی تلویزیون به عنوان “مغز” تلویزیون عمل می‌کند و تمامی عملکردهای پردازشی، کنترل ورودی/خروجی‌ها، صدا و تصویر را بر عهده دارد. خرابی این برد می‌تواند منجر به مشکلات جدی، از جمله روشن نشدن کامل تلویزیون شود.دلایل خرابی مین برد شامل نوسانات برق، ویروسی شدن (در تلویزیون‌های هوشمند)، آب‌خوردگی، استهلاک قطعات داخلی و حتی استفاده از کابل‌های نامرغوب (مانند HDMI) می‌تواند باشد. علائم خرابی مین برد ممکن است مشابه برد پاور باشد، اما گاهی اوقات با علائمی مانند عدم پاسخگویی به ریموت کنترل، نمایش لوگوی سازنده و عدم پیشروی، یا تصویر نامفهوم نیز همراه است.

مشکلات رایج تلویزیون: خرابی بک‌لایت

بک‌لایت منبع نوری است که پشت پنل LCD یا LED قرار دارد و وظیفه روشن کردن صفحه نمایش را بر عهده دارد. خرابی بک لایت اصلی‌ترین مشکلات رایج تلویزیون هایی است که طولانی مدت روشن هستند. اگر بک‌لایت خراب شود، ممکن است تلویزیون روشن شود (صدا داشته باشد و چراغ استندبای فعال باشد) اما هیچ تصویری نمایش داده نشود و صفحه کاملاً سیاه باشد. این مشکل بیشتر در تلویزیون‌های LCD و LED قدیمی‌تر رایج است.

سخن پایانی

در این مطلب از مجله نت باکس درباره مشکلات رایج تلویزیون و روش‌های عیب یابی صحبت کردیم تا در تماس با تکنیسین یا بررسی مشکل بهتر عمل کنید. امیدواریم که مطالب گفته شده برایتان مفید باشد. در پایان هم دعوت می‌کنیم که اگر تلویزیون شما هر یک از مشکلات بالا را داشته است و با روش‌های مختلف موفق به رفع آن شدید، در بخش نظرات با کاربران دیگر روش خود را در میان بگذارید. ذکر کردن مدل تلویزیون هم کمک می‌کند تا مشکل دیگران هم حل شود.

ثبت دیدگاه